Următorul experiment cu ouăle care plutesc în apă sărată îți explică de ce unele materiale plutesc mai ușor în apă sărată decât în apă simplă.
Ai incercat până acum să înoți în mare? Ai observat că e mai ușor să înoți în mare decât într-o piscină sau într-un bazin cu apă fără sare? Acest experiment te va ajuta să înțelegi de ce se întâmplă astfel.
Materiale necesare
Sare
Două recipiente
O lingură
Apă
Două ouă crude
Cum procedezi
Umple cele două recipiente cu apă simplă.
Adaugă aproximativ 6 linguri de sare în unul dintre recipiente și amestecă bine cu lingură până când sarea se va dizolva complet în apă.
Pune cât un ou în fiecare recipient și observă acum care ou plutește în recipient și care se va scufunda.
Explicația din spatele acestui experiment este simplu – densitatea! În cadrul acestui experiment vei observa că oul care a fost pus în apă cu sare plutește și cel care a fost pus în apă fără sare se scufundă. Pentru că apa sărată este mai densă decât apa simplă, oul nu se scufundă așa cum se întâmplă în celălalt caz.
De ce se întâmplă acest lucru? Densitatea se referă la cantitatea de materie conținută într-un anumit spațiu sau volum. Când există mai multă cantitate de materie într-un anumit spațiu sau volum, obiectul este considerat mai dens și în același timp mai greu.
În acest experiment, pentru că oul este mai dens decât apa simplă, va da la o parte parte pariculele de apă pentru a-și face loc. Dar în cazul apei sărate, care este mai grea decât apa fără sare, aceasta poate susține oul și de aceea oul plutește.
În concluzie, obiectele se scufundă atunci când densitatea lor este mai mare decât densitatea lichidului.
Lasa un comentariu