Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Experiment: cum prepari unt pentru micul dejun, în joacă

Experiment: cum prepari unt pentru micul dejun, în joacă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Următorul experiment pentru copii îmbină utilul cu plăcutul sau experimentele cu talentul în bucătărie.

Spre deosebire de alte experiemente, de această data copiii pot savura din plin rezultatul, la propriu.

Iată cum se poate prepa untul pentru micul dejun în cadrul unui experiment pentru cei mici:

Materiale necesare

100 de ml de smântână lichidă care are un conținut de 35% grăsime
1 borcan de sticlă cu capac
1 recipient de plastic

Cum procedați

Turnați smântână în borcanul de sticlă pregătit și închideți foarte bine capacul. Apoi, copilul va lua borcanul și îl va agita până când smântâna din interior va căpăta o consistenţă tare, cât mai apropiată de cea a untului.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, copilul va trebui să agite borcanul câteva minute. Apoi, borcanul se deschide, iar zerul (substanța apoasă) rezultată în urma agitării borcanului, se toarnă în paharul de plastic pregătit. Untul care rămâne în borcan se poate păstra în frigider și poate fi mâncat la micul dejun. Este foarte important însă că întreg experimentul să se desfășoare în condiții bune de igienă, deci toate recipientele trebuie spălate bine înainte de utilizare, iar smântâna folosită să fie comestibila.

Citește și:   Cum mişti obiectele cu ajutorul sunetului

Ce s-a întâmplat?

Atât laptele cât și smântâna conțin apă și grăsime, iar structura chimică face ca amblele să îmbrace forma unei emulsii de tip ulei-în-apă. De cealaltă parte, untul este o emulsie de tip apă-în-ulei. Atunci când sunt amestecate energic,  moleculele de grăsime se loveasc unele de celelalte. Membranele moleculelor de grăsime se sparg, eliberând trigliceride hidrofobe, care la rândul lor coagulează şi se separă de moleculele hidrofile, rezultând astfel unt şi zer.

Articole interesante

Lasa un comentariu