Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Experiment chimic: Semaforul

Experiment chimic: Semaforul
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Semaforul este un experiment chimic în care vei putea observa reacţiile care se produc când amesteci mai multe substanţe şi ce rol joacă oxigenul.

Pentru acest experiment ai nevoie de două soluţii diferite:

Prima dintre ele se prepară din 5 grame de hidroxid de sodiu (sodă caustică) care se dizolvă în 150 de ml de apă distilată. Pentru acest experiment este recomandată sodă sub formă de fulgi. Soluţia va deveni fierbinte după ce soda se dizolvă complet.
Pentru cea de-a doua soluţie ai nevoie de 30 de grame de dextroză care se dizolvă în 100 de ml de apă distilată. Dextoza este un tip special de zahăr care mai este cunoscut şi sub denumirea de glucoză.
După ce, cele două soluţii sunt pregătite , acestea se amestecă şi se pun într-o sticlă transparentă, însă nu se va întâmplă nimic, în această fază.

Cu toate acestea, se produce o reacţie chimică, însă aceasta nu este vizibilă.
Pentru a putea observa ce se întâmplă, se adaugă un indicator, în acest caz o cantitate infimă (0.1 grame) de indigo carmin.

Soluţia se amestecă apoi bine în sticlă în care este pusă pentru ca totul să se dizolve foarte bine.
Primul lucru care se observă este acela că indigoul carmin, aşa cum îi spune numele, este albastru. Atunci când acesta este pus în soluţie se dizolvă şi se face verde.

Citește și:   Experiment chimic: balonul cu dioxid de carbon

După câteva minute, culoare începe să se schimbe şi se transformă din verde în galben. Apoi va deveni roşu. Culorile semaforului se schimbă de fiecare dată când sunt amestecate în sticlă.
Explicaţia acestei reacţii chimice este aceia că are nevoie de oxigen ca să funcţioneze. Când soluţia este lăsată să stea o perioada, se aşează şi devine galbenă.

Când este amestecată, o mică parte de oxigen se dizolvă în lichid şi reacţionează, iar soluţia devine roşie. Dacă este amestecată din nou, o cantitate şi mai mare de oxigen se dizolvă şi atunci devine verde.

Articole interesante

Lasa un comentariu