Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Experiment: balonul cu apă și lumânarea

Experiment: balonul cu apă și lumânarea
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Pentru acest experiment ai nevoie de câteva materiale şi este important de reţinut că trebuie făcut doar sub supravegherea unui adult.

Materiale necesare

O lumânare

Chibrit

Un balon umplut cu apă

Cum procedezi

Aprinde lumânarea şi lasă puţin să se topească ceara din vârf.

Umple balonul cu apă. Balonul trebuie să rămână destul de mic pentru a nu se se întinde foarte tare atunci când îl umpli cu apă.

Aprinde lumânarea şi pune balonul cu apă peste flacără, astfel încât flacăra să atingă puţin balonul. Numără până la zece şi ia balonul de pe flacăra lumânării. Balonul nu ar trebui să se spargă!

Poţi încerca acelaşi experiment şi cu un balon umplut cu aer. Vei observă că se sparge imediat ce îl apropii de sursă de foc.

De asemenea, poţi încerca să ții balonul umplut cu apă peste flacăra lumânării mai mult de zece secunde pentru a vedea care este rezultatul în acest caz.

Ce se întâmplă

Căldură degajată de lumânare va fi tranferată în cauciucul balonului şi în orice alt material cu care este umplut balonul. Aceasta este conducţia termică. Atunci când încălzeşti un gaz sau un lichid acesta se extinde şi se ridică. De ce se întâmplă acest lucru? Densitatea gazului sau lichidului scade pe măsură ce acestea se încălzesc.

Citește și:   Evenimente pentru copii: „Pedalează spre cinema” și o expoziție interactivă

Apa din balon absoarbe căldura de la lumânare și în acest fel ţine căldura departe de cauciucul balonului. În acest fel balonul nu se sparge.

Articole interesante

Lasa un comentariu