Primii ani de şcoală pot fi pentru cel mic extrem de dificili. Micuţul trebuie să încerce să îşi concetreze atenţia asupra a ceea ce i se predă la şcoală, dar în acelaşi timp este perioada în care copilul nu s-a desprins definitiv de jocurile şi activităţile care îl distrează şi care sunt specifice copilăriei.
Nu te panica nici măcar atunci când la grădiniţă sau la şcoală ţi se spune că copilul tău nu este atent la oră şi mai primeşte şi câte o pedeapsă pentru faptul că este cu mintea în altă parte sau pentru că se joacă în timpul orelor. Mai bine exersează cu cel mic în aşa fel încât acesta să îşi dezvolte capacitatea de ascultare şi atenţia prin intermediul unor activităţi simple:
“Pe locuri fiţi gata start!” – începe orice joc sau activitate aşa! În felul acesta copilul este încurajat să aştepte până când spui “start”. Încearcă să faci intervalul până când spui “start” din ce în ce mai lung pentru a-i exersa răbdarea.
Jucaţi jocuri în care fiecare trebuie să aştepte până îi vine rândul. Poţi să creşti perioada de timp în aşa fel încât cel mic să stea mai mult până îi vine rândul – scopul este acelaşi, îl înveţi să aibă răbdare!
“V-aţi ascunselea” este un alt joc care îi pune la încercare răbdarea, dar îi dezvoltă şi atenţia. Copilul îşi va concentra toată atenţia pentru a te căuta sau pentru a-şi căuta prietenii de joacă şi în felul acesta exersează şi învaţă să fie atent.
Pentru a vedea cât de mult rezistă până când se plictiseşte mai poţi încerca să îl implici într-o serie de jocuri banale, dar extrem de utile.
Staţi faţă în faţă la o distanţă de câţiva metri şi aruncaţi o minge de la unul la altul.
Ascunde lucruri care fac zgomot cum sunt jucăriile cântătoare. Vezi dacă copilul tău poate să găsească jucăriile ascultând sunetele.
Ascunde-te după un scaun sau un dulap şi fă zgomot. Vezi dacă cel mic poate să te găsească.
Citeşte-i poveşti. Uitaţi-va împreună în cărţi şi încurajează-l să stea şi să asculte şi să se implice în poveste.
Jucaţi “statuile muzicale” pentru că cel mic va fi nevoit să asculte atent pentru a auzi momentul în care se opreşte muzică, pentru că atunci va trebui să se oprească din dans.
Cântaţi împreună cântece şi încurajează-l pe cel mic să mimeze acţiunile despre care e vorba în versurile cântecului.
Plimbaţi-va împreună prin natură, în parc, pe malul mării sau la munte. Ascultaţi cu atenţie sunetele pe care le fac păsările sau insectele, ori alte sunete din natură. Vorbeşte-I celui mic despre ele şi roagă-l să le reproducă. Niciun efort nu trebui descurajat, din contră. Laudă-l de fiecare dată când încearcă să facă un pas înainte în a mai învaţă ceva util.
Dacă încerci să exersezi o perioadă cu cel mic, vei observa că o să reuşească în cele din urmă să devină mult mai atent la ceea ce se întâmplă în jur şi inclusiv, la şcoală.
Lasa un comentariu