DOOM zice că disertaţie…
Atât vă scriu astăzi pentru că, indiferent cum e corect, mă chinuie teribil zilele astea!
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Dar atît DEX ’98 cît și DN prezintă și forma „dizertație”, făcînd trimitere la „disertație”.
Deci ambele forme sînt în principiu admise, preferată fiind însă forma cu ‘s’.
Baftă cu ea, indiferent cum s-ar scrie 🙂
Cicu, să fie!
Cât despre cele două forme, s-a mai discutat pe aici despre diferenţa dintre dicţionarul normativ (DOOM) şi cel explicativ (DEX). În principiu, corect e numai cum scrie în DOOM, DEX doar semnalând că unele forme se folosesc în mod curent.
DIZERTÁȚIE s. f. v. disertație.
Sursa: DEX ’98 |
DIZERTÁȚIE s.f. v. disertație.
Sursa: DN |
DISERTÁȚIE, disertații, s. f. Expunere în care se tratează o problemă în mod științific și amănunțit. ♦ Spec. (Ieșit din uz) Lucrare științifică susținută în public de autor, pentru dobândirea unui grad științific. [VARIANTĂ: dizertație s. f.] – Din fr. dissertation, lat. dissertatio. Cf. rus. disertațiia.
VARIÁNTĂ, variante, s. f. 1. Aspect (ușor) schimbat față de forma de bază, tipică a unui lucru, a unei lucrări, a unui text, a unei acțiuni. ♦ Specializat. (LINGV.) FORMĂ A UNUI ELEMENT LINGVISTIC CARE DIFERĂ DE ASPECTUL TIPIC, OBIŞNUIT AL ACESTUI ELEMENT. 2. Drum care ocolește (pe o anumită porțiune) traseul principal, ajungând în același punct final. [Pr.: -ri-an-] – Din fr. variante.
Sursa: DEX ’98
VARIANTELE din DEX nu sunt literare, de la ele, după cum se vede, sunteţi trimişi la forma literară.
VARIANTELE din DEX sunt forme inculte, nici vorbă să fie admise de normă. Ele sunt doar semnalate ca existente, fiindcă au o anume circulaţie.
Fie dizertaţie, fie disertaţie, îţi urez multe succesuri !!!
In ciuda faptului ca am auzit chiat profesori universitari folosind dizertatie, corect este disertatie!
Bună. Nu știu dacă s-a mai făcut un post asemănător, sau vreun topic.. dar am o nelămurire. Știam că la verbele care se termină în „i”, la modul conjunctiv se mai adaugă un „i”, dar nu și în cazurile în care verbul la infinitiv nu se termină în „i”. „a scrie” se termină în e, dar totuși la conjunctiv se scrie cu doi de „i”.
Sunt cam în ceață.. și am examenul de admitere la liceu, lunea viitoare. Deci dacă ați putea să-mi răspundeți până atunci, ar fi excelent. Mulțumesc anticipat, și numai bine!
Sper să nu spun prostii, dar conjugările se fac de la rădăcini, nu de la formele de infinitiv.
Pe mine m-a înnebunit următoarea formulare: lucrare de disertaţie/dizertaţie. Folosită pe pagina de titlu trecută cu vederea sau, în unele cazuri, recomadată chiar de profesorii coordonatori.
Și eu sunt în ultimul an de master și m-a frecat la creier zilele trecute cuvântul ”dizertație” din cauza unei colege care-l folosește așa. Nu-mi place cum sună, prefer să spun ”disertație”. Aceeași chichiță se întâmplă și la filosof/filozof.
Dex 98 admite ambele forme. Cred ca se face prea mult caz pt un lucru marunt.
Cristi, DEX e tolerant şi include cam tot ce apare frecvent în limbajul curent. Cât despre importanţă, asta e relativă – sigur sunt o mulţime de oameni care consideră că şi cratima e un lucru mărunt. Dar pentru cei riguroşi care nu se împacă bine cu relativitatea, există DOOM. El face legea şi spune ce e demn de „limba literară” la un moment dat şi ce nu.
Oricum, nimeni nu te poate obliga să spui „dizertaţie”, însă dacă tot ai ajuns aici şi ai aflat cu certitudine care e forma corectă, nu văd de ce nu ai deveni fan „disertaţie” 🙂
aham… bun asa !
How my chickens?? Ce chestie, dom’le! Sa critici in limba engleza greselile de ortografie ale celor care scriu in limba materna… si mai ales, pe un site cu gramatica limbii romane. Hmm… very interesant !
Eu sper ca domnul acesta(sau doamna) sa mai „come again again” , poate ma luminez si eu.
HOW my chickens, nu WHAT my chickens? 😛
Ambele forme sunt corecte, poți să alegi oricare variantă. La facultate, un prof. universitar (care era director de departament) ne-a spus la orele de curs că orice formă am alege este corectă, după cum dorim, putem să alegem să scriem „disertație”, sau „dizertație” pentru că ambele sunt corecte.
Asta arata si profesorii cata limba romana stiu saracii 😂