Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Zarzăre sau Caise

Zarzăre sau Caise
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Serios, voi care ştiţi că e diferenţa? Eu ştiu că zarzărele au sâmburele amar. E corect?

Articole interesante

26 comentarii

  1. NOT!

    1. Sunt si mai mici si mai mari.
    2. Am mancat unele mici care erau mai aromate ca orice alta caisa.

  2. Eu stiu ca zarzarele sunt corcodusele – chestiile alea mici asemanatoare cu prunele 😛

  3. Eu cred ca sunt unul si acelasi lucru,zarzare e un termen ce se foloseste in anumite regiuni ale tarii.In nici un caz zarzarele nu-s tot una cu corcoduisele!

    • Prunus cerasifera/divaricata (EN: cherry/myrobalan plum; RO: Corcoduş, numit regional zarzăr dar e o confuzie.
      Armeniaca vulgaris / Prunus armeniaca (EN: Siberian/ansu/Tibetan apricot; RO: Zarzăr; IT: Albicocco)
      Cu toate că cele două denumiri în latină sunt considerate pe Wikipedia în engleză ca sinonime, între cele două plante sunt ceva deosebiri. Sâmburii sunt la fel dar forma fructului e mai alungită la zarzăr şi are şi gustul cumva mai altfel. E mai apropiat de o prună. Până şi numele în latină se traduce Prună din Armenia. Probabil că zarzărul e o varietate mai veche şi mai necizelată a caisului de azi.

  4. Depinde de zona, in Arges asa le zice la corcoduse, alea mici si acre cu sambure rotund.

  5. zarzărele – varianta mai puțin nobilă a caiselor, care se coc primele, dar sunt mai puțin gustoase, puțin mai seci și cu sâmburii amari

  6. Eu știu de zarzăne :)) (chestii mici roșii sau galbene).

  7. Zarzarul este un pom fructifer din al carui fruct se face traditionala tuica de zarzara, este galben sau rosu ca si fruct iar frunza seamana cu cea a punului (este putin mai deschisa la culoare) creste aproximativ 2 – 2,5 metrii in inaltime (http://www.dedes.ro/wp-content/uploads/2009/08/2009_08010027-300×228.jpg). Caisul este ca si zarzarul un pom fructifer dar, spre deosebire de zarzar care este inrudit cu prunul, caisul este inrudit cu piersicul. Fructele caisului au mici peri pe ele si sunt mult mai aromate decat ale zarzarului (http://simplis.files.wordpress.com/2009/07/caise.jpg?w=497&h=331), din caise se face foarte usor dulceata, compoturi, acesta trebuie plantat pentru a detine in curte insa cu zarzarul te poti trezi foarte usor rasarind stingher prin curte fara al sadi

  8. De unde vin eu, zarzarele sunt caise salbatice… sau salbaticite. Zarzarii sunt un fel de caisi, dar nu din livezi, unde caisii sunt altoiti, ci pe la marginea drumurilor/ulitelor. Sunt mai mici, dar in anii buni pt fructe, sunt mai dulci decat caisele. Acum am vazut ca le pun si la muraturi 😀

  9. @Eugen…CORCODÚȘ, corcoduși, s. m. Arbore sau arbust din familia rozaceelor, cu frunze eliptice, cu flori albe și cu fructe mici, de culoare galbenă, vânată sau roșie (Prunus cerasifera). – Probabil din corcodușă.
    ZÁRZĂR, zarzări, s. m. 1. Pom fructifer asemănător cu caisul, cu flori albe și cu fructe sferice mici, cu gust acrișor și cu sâmburii amari (Armeniaca vulgaris). 2. (Reg.) Corcoduș. – Din zarzără (derivat regresiv).

  10. Apropos de corcodus,zarzar si halloween…
    Bula se prezenta in noaptea de halloween gol posca si in fund avand un duș.
    -In ce te-ai costumat, intreba un participant.
    -In curcuduș !

  11. Corcoduselor li se mai spune intr-adevar (in unele regiuni) si zarzare.
    DAR, din cate stiu eu, zarzarele sunt o varietate… nu neaparat salbatica, ci mai „nerafinata” a caiselor: sunt mai mici, mult mai putin carnoase (samburele ocupa volumic o proportie mult mai mare din fruct), mai putin suculente, deobicei (dar nu neaparat, nu intotdeauna) mult mai putin dulci decat caisele (ceea ce face sa para mai aromate – gustul nu intra in concurenta cu aroma). Samburele aste mult mai bombat decat al caiselor, coaja samburelui este mult mai tare si miezul samburelui este mai amarui decat al caiselor. Spre deosebire de caise, care atunci cand sunt verzi sunt doar acrisoare, zarzarele verzi sunt si foarte acre, si destul de pregnant amarui.
    Si caisul este intr-adevar inrudit cu piersicul si corcodusul cu prunul, dar (ciudat!) SI piersicul este inrudit cu prunul, ceea ce face ca cel mai bun (cel mai rezistent) portaltoi sa fie corcodusul atat pt prun cat si pt cais si piesic.

    (Eu am intalnit – cu mult timp in urma, in gradina mica a cuiva – un pom mare „multivalent”: in acelasi pom (pe corcodus) fusesera altoite (constituind crengi diferite) toate cele trei fructe – de fapt erau MULT mai multe SOIURI de fructe: cel putin vreo 5-6 soiuri de prune, 2 sau 3 soiuri de caise SI o ramura de piersic… Si acelasi cetatean mai avea alaturi si un mare pom de mar, in care (pe mar paduret) fusesera altoite nu-mai-stiu-cate soiuri de mere si alte nu-stiu-cate soiuri de pere, si – in alt pom – pe cires salbatic fusesera altoite mai multe soiuri de cirese si de visine… Avea omul o livada intreaga, care producea fructe de primavara pana toamna, in numai cativa pomi – cei trei pomi descrisi erau ceva cu totul deosebit, dar mai avea si alti cativa – putini – pomi in gradinuta lui, inclusiv castan comestibil.)

  12. „zarzarele” sunt corcodusele necoapte,inca verzi…..:)

  13. Dragos (raspuns valabil si pt Marius), dumneata CHIAR NU VREI sa intelegi (si sa ingadui) faptul ca in diferite regiuni ale tarii un acelasi cuvant defineste lucruri diferite? Da, raspunsul dumitale este corect – pt ANUMITE regiuni (in sud – si (parca, daca bine imi amintesc eu) SI in est); pt ALTE regiuni (vestul si centrul), este corect raspunsul adelinei.
    A propos – in regiunea care te-a modelat pe dumneata – CE inseamna „şuncă”? DAR „clisă”? (Alte doua exemple clasice de cuvinte care in regiuni diferite inseamna lucruri diferite…)

  14. Zarzarele sunt cele mai mici iar caisele sunt alea mari. De asemenea caisele au samburii dulci

  15. In ardeal corcodusele sunt zarzare iar in moldova se spune zarzara la caisa

  16. In Moldova, caisele si zarzarele sunt doua fructe diferite, dar asemanatoare, dupa cum am zis mai sus. De asemenea, corcodusele n-au nici o treaba cu zarzarele sau caisele.
    PS. Sunt curios care sunt, de fapt, corcodusele in ardeal.

  17. Ardeal- Clisa= slanina, in restul tarii=noroi
    Ardeal- Sunca=jambon, in Moldova=slanina.

    Legea n°1-Victor Ch are intodeauna dreptate…
    Legea n° 2-Cand Victor Ch nu are dreptate, se va aplica legea n°1! Am zis!

  18. @Dragos, faci confuzie cu gorgoazele, da’ nu-i nimic, totul se coace…

  19. Eu nu stiu de ce ziceti ca zarzarele se coc primele si ca au samburii amari. La mine caisele se coc inaintea zarzarelor…si e cais altoit. De 2 ani face chestia asta. Si in plus caisul are samburii amari spre deosebire de zarzar care are samburii fara nici un strop de amaraciune(doar daca dai invelisul acela jos – la cais sunt amari chiar daca il dai jos). La zarzar parca samburii sunt mai mari. Daca vrei repede sa faci distinctie intre un zarzar si un cais, te uiti la scoarta. Daca e numai din nervuri e zarzar. Totusi e si o mare diferenta de aroma, zarzarele sunt mai aromate, chiar daca le lasi sa se coaca foarte mult sa fie dulci (zicea cineva ca nu sunt dulci si din cauza asta au aroma mai puternica).

    Eu consider zarzarul mai rafinat dintre cele 2 soiuri. Nici macar nu are nevoie de altoi si creste oriunde ii pui samanta. Aroma lui mi se mare mai „altceva” decat dulcele patrunzator al caiselor. Na…poate am eu un zarzar mai „nobil” decat cei care sunt pe marginile drumurilor de e asa de „special”.

    Totusi, fructe exceptionale de parca nu te mai saturi de ele cand le dai pe gat. Desigur, alea din gradina proprie 🙂

  20. Nu ştiu de ce sunt considerate o rudă sălbatică şi inferioară a piersicului şi caisului pentru că pentru gustul meu sunt cele mai bune fructe de pe pământ, am în curte doi zarzări şi mănânc până mă umflu; cu toate că nu sunt un consumator de fructe în afară de zarzăre, banane, pere văratice de alea moi şi mandarine nu mai mănânc nici un alt fruct

  21. Bai oameni zarzarele cand sunt verzi sunt acre si au asa zisa pulpa mult mai densa corcodusele sunt mult mai dulci si mai zemoase.. Zarzarele sunt mai tuguiat in varf.. Corcodusele sunt perfect rotunde.. Caisa e caisa seamana mai mult cu piersica.. Se poate corci de asta unele au pete.. Dar ele sunt mult mai mari..sunt altoite si au o alta evolutie.. POATE CA VOI ORĂȘENII NU ATI VAZUT NICIODATA ACEI ZARZARI.. CAISUL ARE ȚEPI O ALTFEL DE STRUCTURA FATA DE AMARÂTII DE ZARZARII SI CORCODUSII SUNT FARA TEPI.. SUNT FOARTE MULTE DIFERENTE.. NICIODATA NU O SA VEDETI. SUTE DE CAISE INTR UN POM CUM GĂSIȚI IN CORCODUȘ SI ZARZARI.. SI CU ASTA V AM LAMURIT!

Lasa un comentariu