DOOM îl menţionează doar pe purice, dar DEX consemnează şi purecele ca variantă pentru cel dintâi.
Purice = nume dat mai multor insecte mici parazite, de culoare neagră-cafenie, fără aripi, cu picioarele posterioare adaptate pentru sărit, care se hrănesc cu sânge supt din corpul omului sau al unor animale; numele a două specii de insecte parazite mici, care trăiesc pe plante: a) insectă de culoare albastră sau verde, cu un cap mic şi cu antene subţiri, care distruge legumele, în special răsadul de varză (Haltica obracea); b) insectă de culoare neagră, care ataca inul, trifoiul şi varza (Haltica nemorum); purice-de-apă = dafnie; (la plural) cuie foarte mici, cu floarea mare, folosite în tapiţerie, în cizmărie etc.; (la plural) impurităţi (de forma unor punctişoare) care apar pe ţesăturile de bumbac nesupuse procesului de albire; (la plural, termen tehnic) bucăţi mici de piatră, de beton sau de oţel care se aşază pe fundul cofrajului, sub armături.
@Emi
După toate discuţiile legate de purice/purece de la celelalte posturi tu vii şi spui că ambele variante-s corecte, prima fiind preferată. Am înţeles eu greşit?
Asta e varianta oficiala 🙂
Am căutat „varianta oficială” tocmai pentru că știu că a născut oarece discuții…
Adevarul a triumfat!!!
Cred ca varianta de purice e suficienta pentru noi; in mod normal, ca suntem in 2011, ar fi trebuit sa nu mai fi auzit de acest parazit; chiar si la animale.
Marius: Adica ar trebui sa intelegem ca dumneata pledezi PENTRU (NU – CONTRA) extinctia a INCA UNEI specii? 😛 😀
Tinand cont de rolul simbiozei, un nu cate goric, dar macar sa nu aud:))
Surzenia este un efect al piscaturii de purice de care „cate goric” nu auzisem inca… 😛
Mai ce poet suntem; ei bine, fii tu bun si inlatura ruptura; caci cuprins de „surzenie” nu mi-am putut corela literele; hai sa ne legam de pat, cand de fapt ne deranja margeaua.
@Emi şi Alex
Prin neluarea unei poziţii vizavi de „cum dracu` se foloseşte un DEX sau un DOOM” încurajaţi analfabetismul! De ce vă tot plimbaţi atât pe lângă subiect, în loc să lămuriţi lucrurile? Revin şi spun că: formele care apar în DEX cu trimitere „v.” sunt greşite şi, evident, trebuie ocolite; în schimb, în DOOM, cuvintele care au trimiteri „v.” sunt forme acceptate, dar nu preferate.
Dacă aveţi altă parere, măcar spuneţi-o!
@VictorCh şi husisan66
Părerile voastre se ştiu deja, fiind enunţate la posturile anterioare.
Sa inteleg ca DEX-ul trebuie pus pe foc(glumesc); de parca nu ar fi inclus in DOOM; Eu vin si spun altceva: este foarte greu sa impacam un popor cu propria-i limba, din cauza repeziciuni cu care se fac adaugiri de neologisme, caz in care se aleg, de obicei doua variante, si aplicarea normelor ne este data de cercetatorii din domeniul lingvistic; norme pe care noi trebuie sa le asimilam fara prea multe intrebari. Evident, caci nu suntem cercetatori. Aceleasi probleme se ridica si in cazul istoricilor.
BoB-e, vrem de ceva vreme să inițiem demersul „guest-posts”. Ce zici, ne ajuți? Un paragraf despre DOOM vs. DEX?
BoB-e:
„Revin şi spun că: formele care apar în DEX cu trimitere “v.” sunt greşite…”
Afirmatie facuta ex cathedra? AM INTELES ca – subliniind ca parerea mea e cunoscuta – implicit imi sugerasesi tacit ca EU sa nu-mi mai exprim parerea inca o data – asta exact cand dumneata TI-O exprimai inca o data, si TOT fara dovezi, TOT ca pe o simpla afirmatie (desi SI parerea dumitale era cunoscuta dinainte, din acelasi loc).
1. Repet si eu intrebarea (retine, te rog: nu mai contest, ci intreb): EXISTA undeva, mentionat in DEX (sau – MACAR – decretat de un „for superior”) precizarea facuta de dumneata – ca „formele care apar în DEX cu trimitere “v.” sunt greşite” si deci de evitat? Sau apartii DUMNEATA unui asemenea „for superior” care ar putea decreta asa ceva (in mod incontestabil)?
2. Admitand ca dumneata ai dreptate (fapt care PT MINE inca ramane de dovedit), daca eu n-as fi asistat / participat la… disputa de pe acest blog, eu (un „eu” care devine de aceasta data generic), in calitatea mea de utilizator al DEX-ului, DE UNDE presupui dumneata ca as fi putut sa aflu precizarea faptului ca lexemele „definite” prin trimiterea „v.” sunt gresite, pt a sti ca este cazul sa nu le folosesc?
Din ce inteleg a fost o deductie logica, nu cred ca scrie nicaieri. Sau scrie?
Tocmai ASTA incerc si eu sa aflu!
Daca e o simpla deductie – adevarul respecta logica LUI, SAU pe A MEA?
Admitand (deocamdata, provizoriu) ca ar avea EL dreptate, un utilizator oarecare (mediocru sau submediocru) al DEX-ului ar trebui sa refaca rationamentul (neaparat conform logicii LUI, nu logicii MELE) si prin deductie sa ajunga neaparat la acelasi rezultat cu el? Daca are EL dreptate, DE CE NU APARE SCRIS? (Sau apare unde n-am gasit eu? N-ar trebui sa fie ceva izbitor de evident? – ca doar nu se-apuca oricare utilizator sa-l studieze „din doasca-‘n doasca”…)
Deductie logica… Poate fi deductia ori inductia nelogica?
VictorCh are drepate; in plus mi se pare o dicutie lipsita de substanta? Teoria chibritului? Ce facem aici?
Pe de alta parte vin si va intreb, pe cei inraiti pe DEX, de parca ar fi de alta religie; cine a editat acest dictionar, a fost intr-o alta institutie, decat in cea academica? A rasarit ca un apendice razvratitor pentru a distruge limba romana? A vrut cineva sa demonstreze, sau sa converteasca prostimea la un alt inteles, dar nu atat de neinteles, cat sa nu creeze din nou Babilonu? Domnilor sa fim seriosi in fata vietii, cum spunea Spinoza:))
@all
Ar fi fost suficient să faceţi şi voi o deducţie în genul celei pe care eu am facut-o la ultimul comentariu de la postul „muschetar/muşchetar”.
Reţeta este următoarea: se iau din DEX nişte cuvinte care au trimitere „v.”, apoi se caută în DOOM II. După ce nu le găsiţi le lăsaţi un pic la dospit într-un recipient (creieraş) şi peste aproximativ două secunde se scoate concluzia din cuptor – „v.”-ul din DEX marchează o formă greşită a unui cuvânt şi trimite la forma lui corectă.
Dar, cum voi nu vreţi să gustaţi această reţetă, citez din cartea prof. univ. Ilie Rad (de la Univ. Babeş-Bolyai), ca să vă cadă mai bine la stomac: „…cineva care nu este obişnuit cu consultarea dicţionarelor ar putea crede că şi forma <>, pe care o gaseşte în DEX la locul ei alfabetic, ar fi recomandată, când în realitate ea trimite la singura formă corectă, <>. Aşa ceva nu se întâmplă însă în DOOM, care nu include decât formele corecte.”
Înlocuiţi „respectos” cu „purece” sau cu toate cuvintele din DEX care au trimiteri şi gata!
special pentru Marius
Aşa cum am zis şi mai sus, tema discuţiei este una foarte importantă, nicidecum nu făceam „teoria chibritului”. Nu e nimeni de-aici „înrăit” pe DEX, ar fi păcat să fim. DEX, DOOM şi celelalte materiale scrise de specialişti trebuie înţelese, apreciate şi folosite fără nicio abatere voită.
Mulţumesc pentru sprijin doamnei Bernadette de la Sport Total FM, realizatoarea emisiunii „Lecţia de română”. I-am urmarit cu atenţie emisiunile şi sfaturile, iar asta se vede. 🙂
BoB-e:
Multumesc!
Poate ca pt „creierasul” meu ar fi fost mai simplu de asimilat ideea daca ai fi INCEPUT cu postarea acestor explicatii si citate.
Doresc doar sa accentuez un cuvintel dintr-un fragment din citatul prezentat de catre DUMNEATA (regret, eu nu sunt suficient de bine documentat in domeniu incat sa pot prezenta citate proprii, astfel incat ma vad navoit sa „speculez” pe ale dumitale):
„…ar putea crede că şi forma , pe care o gaseşte în DEX la locul ei alfabetic, ar fi RECOMANDATA, când în realitate ea trimite la singura formă corectă…”.
Pana acum, eu tot mereu apreciasem acea forma drept fiind „nu propriu-zis „incorecta”, chiar daca eventual „nerecomandata” „, iar citatul prezentat pare NU chiar direct sa ma contrazica, ci doar cumva… „tangential”, „razant” sa aiba o apreciere diferita. In plus, consider ca citatul este relevant doar in masura in care autorul sau (pe care – scuze – nu-l cunosc) ESTE o somitate in materie – recunoscut ca atare pe plan national, „in drept” (oarecum) sa stabileasca DANSUL liniile directoare de dezvoltare ulterioara a limbii (in caz contrar este – din perspectiva mea – doar inca o parere exprimata).
Admitand (deocamdata provizoriu, doar pt elucidarea subiectului) corectitudinea argumentatiei dumitale, intrucat SI DEX este o lucrare sub egida Academiei (deci care poate fi considerata suverana si stabilind SI EA liniile directoare ale limbii), precizarea din citatul prezentat de dumneata ar trebui sa figureze fie pe frontispiciul fiecarei „pagini” on-line, fie dupa fiecare trimitere „v.” (sau – in cel mai rau caz – in primele pagini, la „instructiunile de folosire” ale lucrarii) pt elucidarea problemei SI pt unii utilizatori mai putin avizati.
In concluzie, ti-am inteles argumentatia, voi mai medita asupra „chestiunii”, declar „armistitiu unilateral” si abandonez dezbaterea aici a acestui subiect. Sa fii iubit! (Si – inca o data – multumiri pt straduinta de a ma elucida.)