Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

On-line sau Online

On-line sau Online
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

DOOM2 e de treabă şi ne dă voie să scriem şi cu şi fără, aşa că poţi să faci economie la caractere sau poţi să ţii cu rigoare la forma împrumutată. După nevoi. Alegerea îţi aparţine – online sau on-line.

Articole interesante

6 comentarii

  1. Pai da, că și-n engleză ambele forme sunt acceptate. Eu prefer online. 🙂

  2. Eu prefer chiar off-line destul de multe chestii 😛

  3. TAMAN asa, Emi. Poate ca ‘regulile oficiale’ (!) or fi acceptand ambele forme de ortografiere ale cuvantului, dar intrucat forma ‘offline’ mi se pare ‘câşă’, strâmbă (IACA regionalismul!), si n-as suporta sa folosesc DECAT forma off-line, prin similitudine consider ca forma ‘online’ este mai putin corecta (CÂH! Grade de comparatie pt ‘corect’ – sau pt ‘mort’, ‘gravida’, etc! Sunt atribute de tipul ‘da – nu’, nu cu grade de comparatie…) decat forma ‘on-line’.

  4. Apropo de grade de comparaţie ca nuca-n perete, ce ziceţi de forme ca „mai complet/mai puţin complet/cel/cea mai complet/ă”? Fiindcă, din păcate, auzim/vedem scris adeseori asemenea construcţii.
    Complet/incomplet nu au grade de comparaţie!
    În schimb, formele ‘mai complex, mai puţin complex, cel mai complex etc.’ nu sînt nelalocul lor.

    @VictorCh,
    Dacă nu ţi-e cu bănat, înainte de „etc.”, în limba română, nu se pune virgulă!!! (etc. înseamnă ‘et caetera’, adică „şi celelalte”). În engleză, franceză, spaniolă, portugheză, da, se pune virgulă înainte de „etc.”.

  5. eu_genia_83:
    „Dacă nu ţi-e cu bănat, înainte de “etc.”, în limba română, nu se pune virgulă!!!”
    Cu oricate semne de exclamare (de mirare?) ar fi scrisa fraza – nu, nu mi-e cu banat (cu suparare). DAR (STIU ca o fraza nu se incepe cu dar, iar, insa, ci) eu am cam terminat etapa in care am fost supus educatiei formale cu o buna bucata de vreme inaintea nasterii dumitale, si nu prea mai cunosc ‘pe-de-rost’ toate regulile ortografice (sau – daca tot veni vorba – gramaticale), astfel incat sunt nevoit sa ma bazez in exprimare pe experienta subconstienta, pe logica si pe bunul simt. MAI MULT decat atata, unele reguli – desi le cunosc – le incalc intentionat (spre exemplu, vezi inceputul frazei; iar uneori folosesc intre aceleasi cuvinte – alaturat, succesiv, nu alternativ – atat cratima cat si apostroful – uneori chiar cratima intre doua apostroafe (acu’-‘ntre noi fie vorba…) (pt a sublinia elidarea unei/unor litere); deasemenea (!), pt mine exista nu doar ‘de asemenea’, ci si ‘deasemenea’, si au intelesuri diferite: ‘deasemenea, de asemenea greseli nu ma feresc”) daca/atunci cand consider ca abaterea de la normele reglementate este benefica pentru ameliorarea intelegerii intentiei/ideii mele. Din fericire pt mine, am depasit faza din viata in care asemenea abateri de la reguli erau penalizate, astfel incat am o mai mare libertate de a actiona conform SI constiintei mele, nu doar regulilor.
    In privinta „virgulei inainte de etc” – din pacate – habar nu mai am ce prevede teoria, ma ghidez – dupa cum precizasem – dupa logica, subconstient, bun-simt, etc. E posibil sa ai dumneata dreptate, dar parerea mea este ca ASA e mai expresiv (fara a considera aceasta drept o regula imuabila).
    De unde provine abreviatie „etc” si ce inseamna ea in original (in latina) – stiam.

    „Complet/incomplet nu au grade de comparaţie!”
    Despre corect, complet, etc – suntem de aceeasi parere. Despre incorect si incomplet – nu prea stiu exact ce parere sa am eu (parere a mea personala, nu desprinsa din reguli teoretice care – exact ca si oricare alt fel de reglementari – pot fi gresite, eronate). Logica mi-ar spune totusi ca desi ceva care este deplin, desavarsit, nu poate sa fie MAI – sau MAI PUTIN – deplin, desavarsit (deplinatatea, desavarsirea reprezentand un punct final, o limita imuabila), TOTUSI stadiul in care te gasesti atunci cand NU esti deplin, desavarsit, poate sa fie mai aproape sau mai departe de implinire, de desavarsire, deci ca „incorect”, „incomplet” – sau „neimplinit”, „nedesavarsit” ar trebui sa poata sa aiba grade de comparatie.

Lasa un comentariu