Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Precept sau Percept

Precept sau Percept
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Precept – formulă, principiu, învăţătură care stă la baza unei doctrine (mai ales morale); normă, regulă de conduită; recomandare, sfat, povaţă.

Percept – nu există în DEX ca atare, iar singura referinţă este în Dicţionarul Ortografic, neînsoţită de o explicaţie; presupun că se referă la rezultatul procesului perceptiv, dar admit că m-aş putea înşela, aşa că explicaţia rămâne deschisă la completări/nuanţări/sugestii.

Percepţie – proces psihic prin care obiectele şi fenomenele din lumea obiectivă care acţionează nemijlocit asupra organelor de simţ sunt reflectate în totalitatea însuşirilor lor, ca un întreg unitar; imagine rezultată în urma acestei reflectări; în sens extins, facultatea de a percepe fenomenele lumii exterioare; înţelegere, cunoaştere.

Cristina, îţi mulţumim pentru sugestie!

Articole interesante

3 comentarii

  1. Părerea mea este că ‘percept’, în română, este rezultatul unei metateze: vrînd să spună/scrie‚ precept’, unii au inversat cele două litere, r şi e, şi ce a ieşit este ‚percept’ în loc de ‚precept’. Contextele în care am întîlnit ‚percept’ sînt o dovadă certă a acestui fenomen, el avînd în contextele cu pricina unul dintre sensurile pe care îl are ‘precept’. Dînd o căutare pe Google, veţi constata acelaşi lucru. Curios e, într-adevăr, faptul că el nu apare decît în Dicţionarul ortografic, însă proliferează nestingherit în scrierea şi exprimarea orală a conaţionalilor noştri prea puţin duşi la şcoală.

    P.S. De pildă, un termen cum este „picromigdale” (de provenienţă greacă) a trecut prin acelaşi proces de transformare (metateză), ajungînd, în cele din urmă, să fie acreditat de toate dicţionarele româneşti sub forma de ‘pricomigdale’. Nici nu vreau să mă gîndesc sau să cred cred că, în virtutea latinescului vox populi, vox dei (care în lingvistică îşi are echivalentul în „uzul creează norma), ‘perceptul’ va ajunge vreodată să suplanteze ‚preceptul’.

  2. Subscriu si eu la cele sustinute de tine si nici eu n-as vrea ca „uzul sa creeze norma” in cazuri de nestiinta ….

  3. Proscris, sau prost scris?
    Prostata, sau prost tata ?

Lasa un comentariu