Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sistemul solar – Planeta Uranus

Sistemul solar – Planeta Uranus
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Uranus este cea de-a saptea planeta de la Soare. Numele provine din mitologia greaca, zeul cerului, Ouranos, tatal lui Kronos si bunicul lui Zeus. Este singura planeta al carei nume deriva de la cel al unei zeitati grecesti, si nu din mitologia romana, unde are ca echivalent pe Caelus.

Uranus face o rotatie completa in jurul Soarelui in 84 ani pamantesti. Distanta dintre planeta si Soare este de aproximativ trei miliarde de km.

Uranus are o structura si atmosfera diferite fata de cele ale gigantilor gazosi, Jupiter si Saturn. Astronomii o aseaza intr-o categorie diferita, alaturi de Neptun, aceea a gigantilor de gheata.Masa planetei Uranus este de 14.5 ori mai mare decat cea a Pamantului, iar densitatea sa este de 1.27 g/cm³.

Ca structura, Uranus este impartita in trei straturi: un miez solid in centru, o manta de gheata si un strat gazos de hidrogen si heliu.

Structura fluida a miezului lui Uranus indica faptul ca planeta nu are o suprafata solida. Miezul este relativ mic, cu o raza de 20% din cea a planetei.

Temperatura interioara a planetei este mai mica decat ale celorlalti giganti gazosi. Inca nu se cunoaste de ce temperatura interna este asa de scazuta.Densitatea miezului este de 9 g/cm³, cu o presiune la limita cu mantaua de 8 milioane bar si o tamperatura de aproximativ 5000kK. Mantaua de gheata nu este compusa propriu-zis din gheata, ci dintr-un fluid dens de apa, amoniu si alte substante volatile.

Atmosfera planetei Uranus poate fi impartita in trei straturi: troposfera, intre -300 si 50 km altitudine, stratosfera, intre 50 si 4000 km, si termosfera, intre 4000 si 50000 km. Atmosfera este compusa din hidrogen si heliu. Totodata contine o mare proportie de gheata, formata din substante ca apa, amoniac si metan. Este cea mai rece atmosfera din Sistemul Solar, cu o temperatura minima de −224 °C. Atmosfera este blanda in comparatie cu cele ale celorlalti giganti gazosi. Al treilea constituent abundent este metanul.

Troposfera este cel mai jos si dens strat al atmosferei si se caracterizeaza prin scaderea temperaturii odata cu cresterea altitudinii. Temperatura scade de la 320 K la baza troposferei, de la −300 km altitudine, la 53 k la 50 km. Temperatura in cea mai rece zona a troposferei, tropopauza, variaza intre 49 si 57 K. Se crede ca troposfera detine o structura complexa de nori: nori de apa, nori de hidrosulfat de amoniu, nori de sulfat de amoniu sau hidrogen, si nori de metan. Troposfera este o parte foarte dinamica a atmosferei, manifestand vanturi puternice, nori senini si schimbari ale anotimpurilor.

Viteza vantului pe Uranus poate ajunge la 250 m/s.

Uranus are un sistem de inele, din care se cunosc in prezent 13. Inelele sunt formate recent, si nu in acelasi timp cu planeta. Materia din care sunt compuse poate proveni dintr-o fosta luna a planetei.

Planeta are 27 sateliti naturali. Numele pentru acestia au fost alese din lucrarile lui Shakespeare si Alexander Pope. Cei mai mari cinci sateliti sunt Miranda, Ariel, Umbriel, Titania si Oberon. Lunile au o structura de conglomerat de gheata si roca. Gheata poate include amoniu si dioxid de carbon. Dintre toti satelitii, Ariel pare sa aibe cea mai recent formata suprafata, cu cele mai putine cratere formate in urma impacturilor cu alte corpuri ceresti, in timp ce Umbriel pare cel mai batran.

Singura sonda spatiala ce a avut misiunea de a cerceta planeta Uranus a fost Voyager 2, in 1986.

Lansata in 1977, Voyager 2 s-a apropiat cel mai mult de Uranus la 24 ianuarie 1986. A studiat structura planetei si compozitia atmosferei, climatul si sistemul de inele. A oferit primele detalii despre cele mai mari cinci luni.

In prezent, nu este programata nici o alta misiune de cercetare a planetei Uranus.

Articole interesante

4 comentarii

  1. bagati fratilor si voi ceva de 1-4 nu de 5-8(clasele)
  2. bai oamenilor,scrieti mai explicit nu bla bli blo si gata!!!!!!!!!!!!!

Lasa un comentariu